Čí je posvícení? – no přeci naše - 23. 9. 2011

Přidáno: 30. září 2011

Tak to tu ještě nebylo, nebo alespoň v té novodobější éře naší obce. Možná, že leckteří pamětníci by nám řekli, že dříve taková zábava bývala běžná a je třeba jim dát za pravdu. Ti "odrostlejší" z nás, kteří pamatují hospodu u Krátkých, jistě nostalgicky zavzpomínají na zdejší překrásný taneční sál s pódiem, v němž se konala celá řada zábav. Lidé k sobě měli tak nějak blíž a ani polámané ploty, které neodolaly společensky unaveným návštěvníkům, nevzbuzovaly příliš velký rozruch. Vše se bralo tak nějak normálně. Prostě to k vesnici patřilo.

Vraťme se však po krátkém exkurzu do historie zpět do současnosti. Jako každoročně jsme na víkend před sv. Václavem, který pro naši obec zvěstuje čas posvícení, připravovali posvícenskou zábavu. Tentokrát jsme se rozhodli, že tím správným dnem bude pátek 23. září. Dlouho jsme se zaobírali myšlenkou, jak trošku vrátit zábavu "zpět k její přirozenosti a lidovosti". A povedlo se. Trošku tomu napomohla náhoda a trošku odvaha "jít do neznáma", a tak padla volba na profesionální hudební duo Kapka z Chocně.

Posvícenský večer začal jak jinak než pravou, posvícenskou večeří. Na talířích návštěvníků se skvěla krásná, do zlatova upečená kachní stehýnka s domácím bramborovým knedlíkem a červeným zelím. Jako moučník byly nabízeny domácí posvícenské koláčky. Po chutné "krmi" očekávali návštěvníci avizovaný program. V k prasknutí nabité klubovně a altánu se sešli mladí, staří i ti středního věku, zkrátka můžeme říct takřka všechny věkové kategorie vyjma kojenců a batolat. Úderem dvacáté hodiny stiskem kláves rozezvučel Petr Šimáček měchy svého akordeonu a jeho kolegyně Dana Sokolová svými hbitými prsty rozechvěla struny své kytary. Když ke své hře ještě rozezněli svoje hlasivky, málokdo zůstal netečný. Zejména Danin překrásný jasný hlas jako "zvon" mnohé doslova "chytil u srdce a přimrazil je na místě".

Co tito dva skvělí muzikanti, zpěváci a baviči celý večer "předváděli", bylo až k neuvěření. Prakticky téměř celý večer nedali své nástroje z ruky. Svůj téměř nekonečně široký repertoár od lidovek, dechovek, přes pop music, country, rock'n'rol až ke klasice, operám, operetám, ani to nelze vše vyjmenovat, dokázali bravurně doplnit svojí dokonalou jazykovou vybaveností zpívaných písní. Takže kromě naší mateřštiny jsme mohli slyšet zvučnou španělštinu, romantickou italštinu, tvrdší němčinu či melodickou angličtinu. Oba účinkující v sobě nezapřeli ani svoje pedagogické kořeny. A protože k nám přijeli ne na koncert, ale na zábavu, tedy nás bavit, tak si vyzkoušeli na návštěvnících interaktivní zábavu. Volba padla na mladou dívenku, jejímž úkolem bylo zvolit si píseň, kterou by za doprovodu účinkujících zazpívala. Jelikož tréma a ostych vystoupit před takovým množstvím lidí sehrála své, jal se situaci zachránit teprve "dvaceti čtyřletý kmet" Jan Adamec starší (pro ty, kteří neznají počítání věku pana Adamce, tak on uvádí svůj věk jako počet let, který mu zbývá do sta), který zazpíval společně s Petrem a Danou řadu lidových písniček, za což sklidili od přítomných potlesk.

Celý večer se nesl v báječné atmosféře. Po dvacáté druhé hodině přišel ke slovu i taneček. A od půlnoci, to se teprve děly věci. Osmělili se další a další návštěvníci a svoje "debatní kroužky" vyměnili za zábavu aktivní. V této pokročilé noční době přišel ke slovu rock'n'rol a s ním i náš spoluobčan Karel Ševeček, který naplno předvedl své skryté vlohy zpěváka a baviče. A tak se stalo, že zábava se neplánovaně protáhla do časných ranních hodin a druhá to rozhodla a to jen díky tomu, že se naši milí účinkující již chtěli vydat zpět na cestu k domovu, aby si mohli zaslouženě odpočinout.

O to, aby "umělecký dojem" z posvícenského večera byl téměř dokonalý, se spolu s účinkujícími Petrem a Danou zasloužili také Vlaďka s Míšou, se svojí kamarádkou Alenou a Vlaďčinou maminkou Hanou. Ti se starali o naše žaludky a dodržování pitného režimu. A že měli opravdu plné ruce práce, může dosvědčit každý, kdo tam přišel, byl, viděl a … "zvítězil".

Za tento úžasný večer patří naše upřímné poděkování všem aktérům, kteří se na jeho průběhu podíleli a zasloužili se o něj. Pokud se Vám posvícenský večer líbil a hudební duo Kapka Vás svým vystoupením alespoň trochu "chytlo u srdíčka", pak se s nimi můžete opět setkat o Silvestrovském večeru 31. 12. 2011 ve společenských prostorech sportovního areálu ve Spojile.