Stavění máje - 1. 5. 2012

Přidáno: 15. května 2012

Datum 1. květen pro naše obyvatele znamená nejen začátek měsíce lásky, ale také podívanou, kterou mohou vidět jen jednou do roka a která se neodehrává v každé obci. A proto si ji mnozí nenechají ujít.

Ani horké odpoledne neodradilo zhruba 20 mládenců a mužů, aby vyrazili do lesa a dopravili do centra obce krásný smrk (předem pokácený a odvětvený pracovníkem SmP), u kterého byl ponechán jen krásný zelený vršek z chvojí.

Pak už nastal známý zaběhlý postup: oloupat kmen, upevnit věnec z chvojí, nazdobit vrchol máje a věnec pestrobarevnými stuhami, omotat kmen stuhami a pak už jen seříznout patu kmenu, aby lépe zapadl do připravené zabetonované roury v zemi. Se zdobením vypomohlo i několik žen, které si donesly a připevnily na věnec vlastní stuhu.

Samotné stavění máje bylo letos trochu obtížnější, protože foukal silný jihovýchodní vítr, který vztyčování máje značně komplikoval, ale naši zkušení muži a mládenci si s tím bez problémů a celkem rychle poradili.

Tuto akci jako již v minulých letech zorganizovali členové místního SDH. Celý měsíc se můžeme těšit pohledem na krásný máj, který bude zdobit naši náves, až si na něj přichystají poslední květnový den naši zaměstnanci pilu. Je hezké, že tato tradice je i u nás dodržována a celý Spojil se v květnu rozzáří nejen růžovými květy okrasných jabloní, ale také pestrými vlajícími pentlemi našeho máje.