Spojilská míle - 14. ročník - 1. 9. 2012

Přidáno: 10. září 2012

Letošní již 14. ročník dětského cyklistického závodu Spojilská míle měl velké štěstí na počasí. Po předchozím propršeném dni se pořadatelé dívali již dopoledne na obloohu s obavami, ale vše nakonec dobře dopadlo a bylo sice trochu zataženo, ale bez deště. Závody pořádal jako vždy cyklistický klub Nadšenci amatérské cyklistiky (NAC) Pardubice ve spolupráci s obcí Spojil a Sborem dobrovolných hasičů obce Spojil a konaly se tradičně na silničním okruhu na Morčáku.

Na startu se po 14,00 hodin sešlo téměř 40 závodníků – dětí ve věku od 3 do 12 let. Závodilo se v obvyklých pěti kategoriích. Starší závodníci museli projet celou trasu Spojilské míle dlouhou 1200 m, což znamenalo dva okruhy na Morčáku, a mladší měli kratší úsek v délce jednoho okruhu. Měřeno bylo vše klasicky jako časovka a startovalo se intervalově po minutě. Naši mladí cyklisté bojovali urputně ze všech sil, leckdy za intenzivní podpory svých rodičů, kteří si celí závod odběhli po jejich boku jako "doprovodné vozidlo". Po skončení sportovního zápolení byli všichni závodníci odměněni diplomem a krásnými věcnými cenami sportovního chararkteru a také různými hrami nebo hračkami. První tři vítězové z každé kategorie navíc dostali čokoládovou medaili ve zlatém obalu.

Odpoledne si pak mohli všechny děti i jejich rodiče opéci vuřty nebo klobásky na ohništi, o které pečovali spojilští doborovolní hasiči, kteří se zároveň ujali obsluhy výdeje těchto dobrot. Po vyhlášení vítězů následovala tradiční soutěž ve zpěvu, po níž si každý malý interpret pochutnal na kousku ze dvou dortů. Některé výkony byly skutečně velmi originální a vtipné, a to jak hlasovým projevem, tak i samotným textem písně. Nakonec nám jedna dívka dokonce zahrála i na housle, takže kulturní zážitek byl ještě hodnotnější. Všichni malí závodníci a závodnice, jejich rodiče i ostatní návštěvníci a diváci si opět užili v naší obci a ve spojilském sportovním areálu moc pěkné odpoledne, na které budou jistě hezky vzpomínat.