Vánoční turnaj ve stolním tenisu - 8. 12. 2012

Přidáno: 15. prosince 2012

Autor: Ing. Jan Meloun, starosta SDH obce Spojil

K vánočním svátkům patří mnoho tradic a v naší obci je to navíc také jedna sportovní událost, kterou je vánoční turnaj ve stolním tenisu. Náš Sbor dobrovolných hasičů obce Spojil jej letos uspořádal již posedmé.

A tak se v sobotu 8. prosince kolem 8,00 ráno sešli v klubovně spojilského sportovního areálu k prezenci všichni přihlášení účastníci. V mužské kategorii bylo přihlášeno celkem 15 hráčů, v dětské části turnaje byli 3. Do ženské kategorie se letos sice přihlásilo několik zájemkyň, ale bohužel nakonec všechny kromě jedné krátce před turnajem odřekly, povětšinou z důvodu onemocnění. Jelikož jediná zbylá hráčka neměla soupeřky a z turnaje nakonec také odstoupila, musí připravené krásné ceny počkat na své vítězky zase až do příštího ročníku.

Vzhledem k množství účastníků byly zápasy hrány pro všechny kategorie shodně na 2 vítězné sety a tzv. malé skóre, což znamená, že měl každý set 11 míčků a podání se střídalo po dvou míčcích. Nejdříve proběhly tři zápasy v dětské kategorii, kde hrál každý s každým. Výsledek byl překvapivě vyrovnaný, jelikož každý hráč vyhrál jeden zápas. O pořadí vítězů tedy rozhodlo skóre vítězných setů a zlato tak získal Péťa Netušil, nejmenší a nejmladší hráč celého turnaje.

V mužské kategorii byl herní systém takový, že byly rozlosovány tři základní skupiny po pěti hráčích, v nichž hrál každý s každým a ve finálových zápasech se pak utkali vítězové jednotlivých skupin. Pravidelně se střídala utkání všech tří skupin a vládla zde příjemná sportovní atmosféra. Zápasy pana Dlouhého, který svojí mimořádnou výškou rozhodně dostojí svému jménu, s některými soupeři menšího vzrůstu trochu připomínaly souboj Davida a Goliáše. V průběhu turnaje si nešlo nevšimnout, že snaha sesadit z trůnu loňského vítěze pana Zahálku byla opravdu enormní. Finálové zápasy byly skutečně nádhernou podívanou. Diváci byli napjati, protože fináloví hráči byli hodně vyrovnaní. Poslední zápas kolem jedné hodiny odpolední pak ukončil mužskou část turnaje.

Aby naši hráči byli při namáhavých výkonech dostatečně občerstveni, tak pro ně byl zdarma zajištěn stálý přísun nealkoholických nápojů a také jim naši klubovníčci Vlaďka s Michalem připravili chutný oběd.

Ve 13,15 proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů na medailových místech. Všichni obdrželi od našeho sboru krásné zlaté trofejní poháry a diplomy. Vítěz prvního místa dostal jako vždy ještě putovní pohár, na který bude zapsáno jeho jméno. Zajímavostí letošního ročníku bylo to, že první místo v mužské kategorii opět obhájil loňský vítěz pan Zahálka a celkově tak zvítězil již počtvrté. To je zcela jistě úctyhodné, protože dokázal porazit i o dvě generace mladší soupeře. Další zajímavostí v naší turnajové statistice je také skutečnost, že Jan Volše získal bronzové třetí místo historicky již potřetí.

Pořadí vítězů:

Mužská kategorie

  • 1. místo – Jan Zahálka
  • 2. místo – Michal Dlouhý
  • 3. místo – Jan Volše

Dětská kategorie

  • 1. místo – Petr Netušil
  • 2. místo – Jirka Netušil
  • 3. místo – Sabina Roztočilová

Všem aktivním účastníkům turnaje, ale i divákům se letošní ročník jako vždy velmi líbil a užili si při něm krásné sportovní dopoledne. Nezbývá než opět vyzvat naše spojilské sportovce, aby stolní tenis pilně trénovali pro příští ročník a to nejlépe přímo v našem sportovním areálu ve Spojile.