Zásah JSDH Spojil u větrem strhnuté střechy rodinného domu ve Spojile - 22. 12. 2018

Autor: Ing. Jan Meloun, starosta SDH obce Spojil a velitel hasičské jednotky

Po nedávném listopadovém požáru na farmě Apolenka byla akceschopnost naší Jednotky SDH Spojil prověřena i ve vánočním období a to dokonce pouhé dva dny před Štědrým dnem. V sobotu 22.12. se totiž po několika hodinách velmi větrného počasí rozpoutala odpoledne skutečně silná vichřice, která v naší obci bohužel spáchala škody a vzniklo i ohrožení občanů.

Člen JSDH Spojil Jiří Novák bydlící poblíž rodinného domu č.p. 67 v ulici Pod Habřím ve Spojile jako první zpozoroval krátce po 15,00 hod částečně utrženou plechovou střechu tohoto objektu následkem silné vichřice, která z větší části visela dolů u průčelí domu. Přiběhl tedy na místo, aby kontaktoval majitele objektu a následně telefonicky nahlásil událost na Krajské operační a informačním středisko HZS Pardubického kraje (KOPIS) a telefonicky informoval i velitele JSDH Spojil. Jako první dorazila na místo této mimořádné události profesionální jednotka HZS Pardubice s cisternovou automobilovou stříkačkou CAS DN 20, náklaďákem Mercedes Benz s žebříkem a velitelským automobilem Nissan Navara a to v celkovém počtu 8 hasičů.

Ze strany KOPIS byl naší jednotce JSDH Spojil vyhlášen poplach v 15,25 hod a naše jednotka se na místo dostavila jako druhá v 15,36 hod. Naše jednotka byla na začátku v počtu 11 členů a zasahující technikou na místě byl náš automobil Nisan Primastar. Na základě pokynu velitele zásahu z jednotky JPO HZS Pardubice prováděla naše jednotka tyto činnosti - ochrana okolí místa zásahu před příchozími občany (kvůli jejich bezpečnosti), zajištění bezpečnosti na přilehlé místní komunikaci kvůli pohybu hasičské techniky a řízení dopravy, osvětlení místa zásahu dvěma vlastními soupravami reflektorů naší JSDH (nakonec nebylo třeba využít elektrocentrálu, ale bylo to napojeno na el. síť majitele poškozeného objektu). Hasiči z profesionální jednotky za pomocí žebříku a lezecké techniky a výstroje provedli zásah ve výšce - postupné odřezání plechové střechy rozbrušovací pilou a v nutném případě i některých konstrukčních prvků motorovou řetězovou pilou. Ze střechy také odstranili části komínu a zajistili zbytek plechu pomocí nastřelovačky hřebíků.

Během zásahu profesionálních hasičů naše hlavní podpora dále spočívala v přenášení jejich technických prostředků zásahu, zajištění žebříků a především manipulace a likvidace odstraněné plechové střechy na zemi. Po předání místa zásahu veliteli JSDH Spojil ze strany velitele JPO HZS a odjezdu této jednotky cca v 17,20 hod pokračovala naše dobrovolná jednotka ve fyzicky náročných likvidačních pracích na plechových částech střechy přímo na zemi u daného objektu i na přilehlém sousedním pozemku za plotem (kam byla při zásahu shozena část střechy), aby již nemohlo dojít k žádnému ohrožení při dalším případném poryvu větru. Celkově byl zásah o to náročnější, že probíhal za chladného a sychravého počasí a navíc postupem času i za šera a po setmění.

V 18,15 hod předal velitel JSDH místo zásahu majiteli objektu a zapůjčil mu osvětlovací soupravu jednotky pro další zajišťovací práce na střeše v režii majitele, poté jednotka SDH Spojil ukončila zásah a vrátila se na základnu. Všem zasahujícím kolegům hasičům z profesionální jednotky a našim bratrům dobrovolným hasičům ze spojilské jednotky patří velký dík za veškeré úsilí a práci odvedenou při tomto zásahu, o to více pokud si uvědomíme, že se to dělo v době kdy již většinou prožíváme vánoční poklid a sváteční atmosféru.