Velikonoční floristika - 24. 3. 2018

Přidáno: 14. dubna 2018

Autor: AVE

Velikonoce jsou pro křesťany nejvýznamnějším svátkem v roce, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Pro většinu z nás jsou obdobím lidových tradic, spojených s vítáním jara. Jde o pohyblivý svátek a výpočet data Velikonočního pondělí se mění rok od roku. V západní křesťanské tradici připadá neděle Zmrtvýchvstání na první po prvním jarním úplňku po rovnodennosti, tedy na měsíc březen nebo duben.

Lidové oslavy souvisely s oslavou procitnutí přírody ze zimního spánku a dříve pohanské zvyky tak byly hlavně symbolem plodnosti, časem oslav a veselí. Od pradávna tak každá hospodyně naklidila celou chalupu, vyvětrala a pustila do domu svěží jarní vzduch. Ozdobila dle tradic mladé větvičky barevnými pentlemi a malovanými vajíčky. Na stole nechyběl velikonoční beránek a čekalo se na příchod koledníků.

V sobotu 24. března se v dopoledních hodinách scházely do restaurace ve sportovním areálu všechny ženy, které se chtěly na příchod Velikonočních svátků řádně připravit. Velikonoční floristika je už několik let ve Spojile favoritem pro ty dámy, které touží ozdobit vkusně a moderně svoje domovy. Zkušená floristka tak dámám předávala svoje zkušenosti a rady při výrobě ozdobných věnců, větviček a vajíček. Sladit celkovou výzdobu není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo, je třeba vybrat ústřední barvu a podle ní vyladit zbytek ozdob. V hlavním sále u restaurace tak bylo slyšet jen sem tam letmé zašumění mikroténových sáčků a cvakání tavící pistole. Jinak by návštěvník z dálky řekl, že se v místnosti snad ani nic neděje, ale to by byl omyl. Už v půl jedenácté měla většina dam hotové základní výzdoby, krásné barevné věnečky na branky a vstupní dveře.

Nejvíc mne zaujal krásný a velký velikonoční zajíček z proutí a zajímavé ozdoby z letáků. Leták srolujete do dlouhé ruličky a pak zaplétáte tak, jako se dříve zaplétaly slaměné ozdoby. Pokud by někoho výroba takových ozdob zajímala, paní Čápová Vám jistě ráda poradí, jak z pěti takových ruliček uděláte překrásnou ozdobu. A nejen to, svou zručnost prokázala i jako malérečka společně s paní Rozsypalovou, 90 kusů různobarevně ozdobených vajíček, jsem snad pohromadě nikdy neviděla. Mimochodem ozdobit malovaná vajíčka voskem se dámy naučily na Velikonoční floristice v minulých letech.

Malá Laurinka vesele poskakovala mezi větvičkami a pomáhala s výzdobou mamince. Stačila mi také povědět, co se stalo při Noční výpravě, které se také zúčastnila, a hned zase pospíchala zdobit. U stejného stolu se mezi ženami soustředil na ozdobu domácího svícnu i jeden muž, který se rozhodně neměl za co stydět, takovou podporu by jistě uvítala každá z nás.

Budeme se tedy těšit na veselé a teplotně příjemné Velikonoce, aby nás přišlo omladit pomlázkou co nejvíce koledníků.