Stavění máje - 1. 5. 2017

Přidáno: 11. května 2017

Autor: Božena Melounová

I v letošním roce naše obec dodržela dávnou tradici a na naši návsi se v den prvního máje objevil máj. Po několika týdnech, kdy náves zdobil stromek s kraslicemi, změnila náves výzdobu a nad hlavami kolemjdoucích zavlály barevné pentle spojilského máje.

V neděli 1. května odpoledne se na návsi sešli místní muži, především naši hasiči, kteří celou akci zorganizovali, aby nám postavili máj. Stejně jako v předchozích letech putoval z lesa kmen máje za pomoci obecní techniky a silných paží našich mužů ulicí K Hájovně na náves. Zde byl dle zavedených zvyklostí oloupán kmen, omotán trikolórou, dále obdržel mašlemi ozdobený věnec a takto byl máj připraven na hlavní okamžik děje. Místní ženy, dívky a děti se samozřejmě také zúčastnily přípravy máje tím, že nazdobily věnec a krásně opentlily celý vršek máje. Kdo si donesl vlastní mašličku, mohl si ji rovněž připevnit na máj.

Vztyčení máje proběhlo bez problémů. Za pomoci techniky a šikovných rukou dvou skupin mužů držících lana pro vyvážení byl máj během několika minut postaven. Zakotvení paty kmenu a poslední drobné úpravy a máme již opět na celý květen krásnou výzdobu návsi. Ke zdaru celé akce přispělo letos krásné počasí, jen diváků bylo o něco méně než minule. Na závěr jedno foto všech zúčastněných obyvatel a máme hotovo.

Každý, kdo prochází kolem, si říká: "To máme letos krásný máj. Pánové, opravdu se vám to letos povedlo."