Spojil opět voněl perníčky - 20. 11. 2016

Přidáno: 25. listopadu 2016

Autor: Božena Melounová

Loňské rozhodnutí napéct perníčky pro děti na Mikulášskou nadílku se setkalo s kladným ohlasem. Proto se spojilské hospodyňky domluvily a tuto voňavou akci si i letos zopakovaly. V neděli 20. listopadu odpoledne v prostorách sportovního areálu se sešlo 16 žen a dívek, aby napekly něco sladkého na zub jak pro děti, tak i pro dospělé. Paní Mirka Čápová připravila ze 4 kg mouky perníkové těsto několik dní předem, aby dobře odleželo. Pak už se v klubovně pokračovalo podle vyzkoušeného programu. Obalit stoly, rozložit vály, rozdat těsto a potom už se rozjely válečky, zaklapala vykrajovátka a jednotlivé tvary perníčků se začaly stěhovat na plechy, které putovaly do trouby. Zde pod bdělým okem byl ohlídán ten pravý okamžik, kdy byly perníčky upečeny. To byla ta snadnější část práce, náročnější polovina práce přišla následně, a to ozdobení každého jednotlivého kousku perníku tak, aby nám vykoukla očka a další detaily Mikuláše, čerta, anděla i ostatních zvířátek, stromečků, domečků, hvězdiček, zvonečků, ježků, houbiček a mnoha jiných tvarů. Pevná ruka, soustředění a hlavně velká trpělivost, to byl základ toho, aby se vše zdařilo podle představy.

A skutečně, po více než 4 hodinách pilné práce se podařilo napéct a ozdobit celkem 850 perníčků, kterými se naplnilo 10 přepravek, kde ležely vedle sebe jednotlivé kousky bez ohledu na to, kterou rukou byly vyrobeny. Dokonalá souhra a dělba práce, kdy část žen pekla, část zdobila a další ukládala hotové výrobky do beden, přispěla k zdárnému výsledku této akce a k dobrému pocitu a radosti zúčastněných žen z konečného výsledku.

Perníčky, které nebudou rozdány na Mikulášské nadílce, budou nabídnuty místním občanům při slavnostním rozsvícení Vánočního spojilského stromu v sobotu 26. listopadu.